Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Грамотното четене на етикетите е задължително

Учените от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ твърдят, че грамотното четене и разбирането на информацията в етикетите на храните може да ви защити от наднормено тегло.
Екип от Центъра е обработил данни от 25640 отговора на хора, анкетирани за техните методи на пазаруване и употреба на храни.
Установени са няколко интересни закономерности.
Жените се интересуват много повече от състава на храните, което пък води до следващата закономерност – практическите ползи от получената информация са много по-големи за дамите.  Те по-осъзнато се отнасят към информацията. И в това направление има закономерност – по-информираните жени имат средно с 1,48 по-нисък индекс на телесна маса, отколкото тези, които не осмислят сериозно прочетеното на етикета. При мъжете  тенденцията към по-ниско тегло е само 0,12 в полза на четящите етикетите.
Оказва се още, че пушачите почти не обръщат внимание на етикетите. Учените обясняват този факт с цялостното им недостатъчно отговорно отношение към здравето.
Изследователите предупреждават, че само четенето на етикетите в никакъв случай не е достатъчно, за да има човек нормално тегло.  Те сигнализират, че понякога може да се постигне и обратен ефект, ако не се обръща достатъчно внимание на всичко компоненти, които са вложени в храните. Не бива да се следят само въглехидратите, само мазнините и т. н., защото това може да въведе в заблуда потребителя.