Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Глухарче (Taraxacum officinale)

Глухарчето е многогодишно тревисто растение. У нас то се среща из цялата страна.
Във всички органи на растението: коренище, стебло, листа се съдържа млечен сок. За лечение могат да се използват коренищата и стъблото заедно с листата.
Корените на билката се събират през есента, когато листната розетка започне леко да завяхва (август – септември), или през април и май месец. Те се изсушават на сянка или в сушилня, докато при счупването им не престане да се отделя млечен сок. На цвят вече са кафяви с различен нюанс и имат слабо горчив вкус. Нямат характерна миризма. Есенните корени са по-богати на полезни за организма вещества.
Дрогата от корени на глухарче съдържа тараксацин, церилов алкохол лактоцерол (в млечния сок), каучук, инозит, холин, манит. Тя е богата на дъбилни вещества, сапонини, органични киселини, смолисти вещества, слузни вещества, тритерпени, стерини, мазнини (4-9%), които са глицериди на олеиновата, палмитиновата, линоловата, церотиновата и други киселини. В корените има висок процент белтъчни вещества (12- 15%).
Корените, събрани през пролетните месеци, са с по-ниско съдържание на инулин, който през есента достига до 40% в коренището на растението.
Когато глухарчето е още свежо, листата и цветовете му съдържат лутеин и тараксантин, провитамин А, витамините С и В2.
Дрогата и медикаментите, в които е вложено глухарче, подобряват функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците, поради което се прилагат при чернодробни възпаления, заболявания на жлъчния мехур, жлъчни камъни, жълтеница.
Билката има приложение и при непълно усвояване на мазнините. Използва се като диуретично средство при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Има свойството да стимулира обмяната на веществата, подобрява храносмилането, действа благоприятно при стомашни и чревни смущения като метеоризъм и запек. При някои хора обаче възбужда апетита. Добро противоглистно средство е.
Прилага се още при анемия и кожни заболявания.
При авитаминоза на витамин С за усилване на организма се приемат свежите пролетни листа на салата. Измитите листа се заливат с хладка солена вода и се оставят да престоят 30 минути. Лечението със свежи листа е с продължителност от 1 до 2 месеца.
Сухата дрога се използва под форма на запарка: 2 ч.л. сухи корени, нарязани ситно, се заливат с 200 мл кипяща вода. Киснат 30 минути. Прецежда се и цялото количество течност се приема наведнъж вечер преди лягане.
Отвара: 1 с. л. нарязани сухи корени се варят с 500 мл вода 10 минути. Прецедената отвара се приема по 100 мл 4 пъти дневно.