Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Гимнастика за младост

Гимнастиката за лице по същество се явява превантивен метод в борбата да се съхрани  младостта, да се запази свежия вид на лицето. Такива упражнения трябва да се изпълняват от ранна младост, преди още да се появят бръчките и да се огрубят чертите на лицето.
Гимнастиката за лице  е в групата на нехирургическите методи за  въздействие върху пластиката на лицето, но тя много трудно може да възстанови нанесените от времето и неправилните грижи поражения. Разбира се, ако вече сте допуснали грешката да не се грижите за лицето си, ще трябва да се утешите с народната мъдрост „ По-добре късно, отколкото никога.” и да се постараете да поправите стореното.
Човешкото лице има много мускули, но те получават неравномерно натоварване: едни групи работят постоянно, а други се натоварват изключително рядко. Всичко това води до поява на бръчки, отпусната и дори провиснала кожа. Ако с упражнения заставим мускулите да се съкращават и разхлабват равномерно и правим това редовно, могат да се получат изненадващи резултати. Кожата ще се запази в здрав и тонизиран вид, контурът на лицето ще е  подчертан, а бръчките ще бъдат незабележимо малки. Всичко звучи прекрасно и ще е вярно, ако не сте закъснели твърде много. Ако наистина сте закъснели, ще ви трябват други методи и технологии, но полза от гимнастиката пак ще имате, защото поне няма да допуснете нови увреждания.
За да има резултати за вашето лице, трябва да се спазват няколко основни правила:
1. По време на гимнастиката лицето трябва да е абсолютно чисто - разгримирано и измито, за да диша кожата.
2. След упражненията лицето се наплисква с  хладка вода, може да се нанесе тънък слой крем.
3. Ръцете да са абсолютно чисти във всеки етап на процедурите.
4. Гимнастиката се изпълнява в седнало положение, а гърбът трябва да е изправен.
5. Максималният брой повторения за едно упражнение е 10 пъти.
6. Не се задържа дишането, но трябва силно напрежение, което да е в рамките на 5-10 секунди според упражнението.

Упражнения:
1. За мускулите на устата
Силно стиснете устни, все едно ще произнасяте звука „о”, а след това ги разширете максимално и силно притиснете устни към зъбите, задръжте 5-7 секунди. Внимавайте за напрежението!
Повтаряйте 10 пъти.
2. За шията и подбрадицата
Отметнете глава назад, силно стиснете зъби, дърпайте главата назад, а плещите отпускайте надолу. Движете челюстите нагоре-надолу. Упражнение може да се прави, като се опирате с глава на облегалката на дивана или канапето.
Почнете с по-малко повторения, има опасност от мускулна треска.
3. Против бръчки на челото
Опитайте се да стегнете челото и да го вдигате нагоре към линията на косата, спуснете клепачи, затворете очи и задържайте така съпротивлението, докато повдигате чело. Задръжте 5-7 секунди.
Повтаряйте 10 пъти.
4. За очните мускули
Стегнете леко мускулите на шията и лицето. Въртете очи първо по посока на часовниковата стрелка, после обратно. Отпуснете мускули и след 1-2 секунди повторете - 10 пъти.
5. За мускулите на страните на лицето
Стегнете мускулите на страните леко и бързо повдигайте ъглите на устата надясно, наляво. Упражнението  се изпълнява 5-7 секунди с бързо темпо.
6. Против втора брадичка
Изправете гърба добре , напрегнете мускулите на под брадата, пуснете езика ниско в устната кухина и го стегнете, бавно накланяйте глава назад-напред. Всеки наклон трябва да е  5-7 секунди. Отпуснете се за 1-2 секунди и пак.
Повтаряйте 10 пъти.
Същото изходно положение, но правите бавни кръгове с глава по посока на часовниковата стрелка и обратно.
Повтаряйте 10 пъти в двете посоки.
Стиснете в зъби молив, пишете във въздуха 10-15 пъти буквата алфавита.
Гимнастиката трябва да се прави поне 3 пъти седмично, за да има ефект от нея.