Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Гаршан масаж

Гаршан е аюрведически сух масаж за стимулиране на кръвообращението и циркулацията във всички тъкани на тялото. Тази проста пречистваща процедура премахва отпадъците и помага за отслабването. Полезен е и за храносмилането, метаболизма и намаляването на целулита. Гаршан отнема три или четири минути. Най-добре е да се прави сутрин преди банята. Гаршан предхожда масления масаж, когато двата се прилагат съвместно. Най-добре е да се прави с копринени ръкавици. Ако не разполагате с такива, използвайте продуктите от тропическото растение Luff а1. Те се продават в магазините за здравословни храни.
1. Сложете си специалните масажни копринени ръкавици.
2. Масажът се извършва енергично с прави движения по продълговатите кости на тялото и кръгообразни по ставите. Постепенно увеличавайте движенията на едно място от десет на двадесет, максимум до четиридесет.
3. Започнете с масаж на главата, след което преминете към врата и раменете. Ставите на раменете, лактите и китките масажирайте с кръгообразни движения, а горните части на ръцете, предмишниците и китките с прави движения.
4. Сега минете на гръдния кош. Избягвайте директен масаж върху сърцето и гърдите. Масажирайте горната част на гръдния кош с прави хоризонтални движения напред и назад.
5. Масажирайте стомаха с две хоризонтални движения, последвани от две по диагонал. Обърнете повече внимание на местата, където се натрупват мазнини като стомашната област, бедрата и седалищната част.
6. Станете. Масажирайте енергично хълбоците. След това масажирайте с прави движения бедрата, с кръгообразни колената, с продълговати прасците с кръгообразни глезените и отново с прави ходилата.