Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

В помощ на имунната система

8 хранителни съставки, които ще подсилят имунната система на детето.
Правилното хранене със сигурност ще подпомогне имунната система на детето. Изброените хранителни съставки действат с максимална сила върху имунитета. Те повишават броя на белите кръвни телца в имунната система, подсилват ги, за да се преборят по-добре с армията от вируси и бактерии в организма. Това са осемте най-пълноценни хранителни съставки, които е добре да присъстват в менюто на детето по време на зимния сезон.

Витамин С

По много причини витамин С оглавява листата на най-полезните за имунната ни система витамини. Този витамин е сравнително лесен за произвеждане и цената му не е висока. Освен това лесно се открива в много от плодовете и зеленчуците (киви, лимони, портокали). Витамин С се продава и под формата на таблетки. Редица изследвания доказват, че това е витаминът, който с най-голяма сила подсилва имунитета. Витамин С повишава образуването на борещите се с инфекциите бели кръвни телца и антитела и повишава нивата на интерферон (антитялото, което покрива повърхността на клетките). Витамин С понижава риска от сърдечносъдови заболявания, като повишава нивата на HDL холестерола и същевременно понижава кръвното налягане. Не е нужно да взимате голямо количество от него, за да подсилите имунната система. Дневното количество от около 200 милиграма е напълно достатъчно. Ако приемате витамин С под формата на таблетки, добре е да ги приемате не наведнъж, а на няколко пъти през деня. Децата до 2 години могат да го приемат под формата на течност в ампули от 2 мл.

Витамин Е

Този важен антиоксидант и имуномодулатор е не по-малко значим от витамин С. Витамин Е повишава произвеждането на В клетки (имунните клетки, образуващи антитела, които унищожават бактериите). Не е трудно да снабдите организма си с витамин Е с 30-60 мг дневно. Включете в менюто си семки (тиквени и слънчогледови), растителни масла и повече зърнени храни, риба. За да засилите имунитета си, дневно имате нужда средно от 100-400 мг. Съдържанието на витамин Е в кравето мляко например е много ниско.

Каротин
Бета-каротинът повишава броя на борещите се с инфекцията клетки и хелперните Т клетки. Той е мощен антиоксидант, който отделя свободните радикали и се бори със стареенето. Освен това бета-каротинът служи за профилактика срещу ракови заболявания. Нашият организъм превръща бета-каротина във витамин А, който е с имуностимулиращи и противоракови функции. Но прекомерното количество витамин А може да подейства токсично на организма. Затова е най-добре да си го набавяте от храната, оставяйки организма сам да регулира каква част от каротина да трансформира във витамин А. Когато организмьт разполага с достатъчно количество витамин А, той спира да го произвежда.
Каротинът се съдържа в най-големи количества в морковите и ябълките.

Биофлавоноиди

Група от фитохрани, наречени биофлавоноиди, помагат на имунната система, като предпазват клетките от влиянието на замърсяванията от околната среда. Биофлавоноидите защитават клетъчните мембрани от токсините на околната среда и понижават способностите на холестерола да образува плаки в артериите. Снабдете организма си с биофлавоноиди посредством плодове и зеленчуци шест пъти дневно.

Цинк
Този ценен микроелемент има важна роля в растежа и развитието, имунните клетьчни функции и увеличава производството на бели кръвни телца, които се борят с инфекцията. Цинкът също така забавя нарастването на раковите клетки и повишава броя на борещите се с инфекциите Т клетки. Нуждите от цинк са високи в кьрмаческа възраст във връзка с интензивния растеж на организма. Но внимавайте - прекомерното количество цинк (повече от 75 мг на ден) може да потисне имунната функция.

Чесън
Тази ароматна подправка е мощен имуностимулант, който максимално подсилва белите кръвни телца и повишава образуването на антитела. Силното имуностимулиращо действие на чесъна се дължи на съдържащите се в него елементи - алицин и сулфиди. Чесънът също така е антиоксидант, който регулира образуването на свободни радикали в кръвния поток. Може да присъства в детското меню, разбира се, след известна топлинна обработка.

Селен
Този минерал повишава дейността на „клетките убийци” и мобилизира клетките, борещи се с раковите образувания. Селен може да откриете в рибата тон, омарите, скаридите, пълнозърнените храни, кафявия ориз, жълтъка, бялото пилешко месо, слънчогледовите семки и агнешките котлети.

Омега-3 мастни киселини
Изследване открило, че децата, приемали по половин чаена лъжичка ленено масло дневно, по-рядко развивали респираторни заболявания или по-бързо се възстановявали. Омега-3 мастни киселини спадат към т.нар. есенциални мастни киселини, които не се синтезират в организма и трябва да присъстват в храната. Омега-3 мастни киселини се съдържат в лененото масло и мазната риба (като сьомга, риба тон или скумрия). Те стимулират имунитета, като повишават дейността на фагоцитите (белите кръвни телца, които унищожават бактериите).

3 вредни за имунната система навици
-Прекомерният прием на сладки храни
Приемането на 100 г захар (8 с.л.) дневно може да отслаби способностите на белите кръвни телца да унищожават бацилите. Имунопотискащият ефект на захарта започва да действа след по-малко от 30 мин след приемането й и може да действа в продължение на пет часа. В противовес на захарта приемът на комплексни въглехидрати или нишестета не оказва влияние вьрху имунитета.
-Хранителни алергии
Поради генетични предразположения някои части на имунната система разпознават по различен начин безобидни хранителни вещества (мляко например) като вредители и ги атакуват, причинявайки по този начин алергични реакции. След няколко сблъсъка с хранителни алергени имунната стена бива разрушена и се улеснява достигът на токсини и бактерии. Това състояние е познато като „синдром на пропускливия стомах". Установено е, че алергията към белтъка на кравето мляко в ранна кьрмаческа възраст се предизвиква и от прекомерния прием на прясно и кисело мляко, особено високобелтьчно, по време на бременността.
-Прекалено мазни храни
Наднорменото тегло може да доведе до влошаване състоянието на имунната система. То афектира способностите на белите кръвни телца да се множат, да образуват антитела и да се борят с инфекцията. В детска вьзрасг наднорменото тегло е причина за редица заболявания - обменни, хипертония, диабет и др.

Полезни бактерии
Пробиотиците са полезни бактерии, които се развиват в червата и подпомагат имунната ни система. Най-добрите източници на пробиотици са лактобацилите и бифидобактериите. Това е причината новите поколения хуманизирани млека да бъдат обогатени с пробиотици. Не трябва да се забравя, че продължителното естествено хранене с кърма е най-добрият избор в кърмаческа възраст и включването на хуманизирани млека трябва да става само при изчепрване на възможностите за кърмене.