Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Време е за отслабване с помощта на Диета на ръка

Месец май е времето, в което можете да се подготвите спокойно за летния сезон и да отслабнете с няколко килограма, без бързане и без излишно гладуване. Даже да сте добавили някой килограм по време на великденските и майските празници, можете да  свалите наднорменото тегло, спазвайки само някои прости неща.
Започвайте храненето си с нискокалорични храни, например салата от зеле или нискокалорична зеленчукова супа. Откажете се да правите супите с бульони, варете ги просто с вода.

Заменете майонезата с горчица, а сметаната с обезмаслено кисело мляко.

Вместо безалкохолни подсладени напитки, пийте пресни сокове от зеленчуци или несладки плодове, а още по-добре – чаша вода с резенче лимон.

Не яжте ядки, вадейки ги от опаковката. Така може да се окаже, че ще спрете, когато вече сте ги изяли. Просто си извадете определена бройка и затворете опаковката.

Внимавайте в порциите. Където и да сте – в дома си, в заведение, имайте предвид, че именно големината на порциите може да ви „подхлъзне“. Експертите по хранене отдавна предупреждават, че една от основните причини за наднормено тегло са именно големите порции храна. В края на миналата година специалистите от  British Heart Foundation ( BHF ) предупредиха, че големината на порциите излиза извън контрол в Англия, но това важи и за нашата страна. Те твърдят, че размера на поничките за последните 20 години се е увеличил с 24%. А нима не е така с българските сиренки, тутманици  банички и други закуски.  Макар и по друг повод Алеко Константинов е казал: „.. ама конкуренцията няма граници...“   

 

Не можете винаги да носите кантарчета със себе си, но пък можете лесно да се ориентирате с така наречената Диета на ръка, разработена от английски експерти и даваща възможност на всеки да прецени каква порция от каква храна е нормална за него.
Просто запомняте:
Месо – колкото дланта ви, ако е по-тлъсто като свинското – намалявате малко количеството.
Тестени храни – колкото свит юмрук.
Паста – свит юмрук, обърнат лицево, измерен по вторите фаланги
Сладки храни – силно свит юмрук.
Сладолед – свит юмрук, но измерен в лицевата част по фалангите. Това са 1-2 топки.
Мазнини – колкото първа фаланга на показалеца.
Сирене – два пръста.
Захар – колкото се побере на първата фаланга на показалеца ви.

И това няма да е много лесно, но все пак можете да се ориентирате, когато се окажете в ситуация без любимите ни чаени и супени лъжички.

Не забравяйте още някои хитрини.
Яжте в малки чинии и помнете, че не е задължително да изяждате всичко, сипано дори в тях.

Не си купувайте в магазина „за похапване довечера“ пред телевизора. Тези дребни на пръв поглед лакомства могат да съсипят големите ви усилия през деня.

И намерете време за активно движение, без да се оправдавате ту с майския дъждец, ту с някое много интересно предаване по телевизията.