Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Бягане – влияние върху човешкия организъм

Според много специалисти по спортна медицина, ако не бягаш когато си здрав, ще бягаш, когато заболееш. Едва ли можем да тълкуваме това твърдение в абсолютно буквален смисъл, но истината е, че много хора след различни заболявания тръгват по паркове и стадиони, ако не да бягат, то поне да се разхождат с по-бързо темпо. Всички твърдения, че бягането може да навреди на здравето, са абсолютно несъстоятелни. Никой никого не кара да става спринтьор или бегач на дълги разстояния, но бягането е полезно за целия организъм на индивида. Този вид тренировка може да се използва за различни цели при правилен подбор на темпото, разстоянието, а защо не и времето, по което се провежда бягането.
Защо е полезно за човека да бяга?
Ще посочим 8 важни причини.
1. По време на бягане се активизират процесите на кръвообразуване.
2. Активизира се дишането, стимулира се поглъщането от организма на свободните електрони от въздуха. Увеличението на  количествата свободни електрони повишава физическата и умствената работоспособност на човека, стимулира всички функции и системи на организма.
3. По време на бягането се активизира изработването на  въглероден диоксид от организма, което се оказва много благотворно за всички биохимични процеси в клетката. В медицината въглероден диоксид се използва за стимулация на дишането и при балансиране на кръвта като се прибавя 5% СО2 към кислорода. В частност при бягане в тъканите се увеличава количеството кислород, поради което се активизра обмяната на веществата.
4. По време на бягане със средна продължителност (30–60 минути) в организма се активизира разпада на клетките, което на свой ред довежда след тренировката до синтез на нови млади клетки. Първи се разрушават старите болни клетки, а на тяхно място се синтезират нови. С помощта на бягането се подмладява целият организъм.
5. В организма на възрастен човек се намират примерно (според теглото може да се определи по-точно) 35 литра течности: 5 литра кръв, 2 литра лимфна течност и 28 литра вътрешноклетъчни течности. При бягането тези течности активно циркулират, тоест няма застойни зони в организма.
6. Снабдяването на клетките с хранителни вещества и кислород става, като на първия етап необходимите вещества с помощта на дифузията чрез стените на капилярите преминават от кръвта в междуклетъчните течности. На втория етап става преноса на кислорода и хранителните елементи от междуклетъчните течности чрез мембраната вътре в клетките. На третия етап става разпределение на кислорода и хранителните елементи вътре в клетките. Точно така, но в обратен ред протича  извеждането из клетките на продуктите от жизнената дейност. По време на бягане всички тези процеси са активизирани и ускорени.
7. Във всеки момент в организма на човека умират милиони клетки. За да се рециклира всичко това е необходимо неинтензивно натоварване със средна продължителност. Най-добре е да се бяга бавно. В противен случай мъртвите клетки в организма започват да се разлагат, образувайки токсични вещества, които се разнасят с кръвния поток из целия организъм. Много често именно това е причина за непобедима умора и отпадналост.
8. По време на бягането се активизира дейността на хипофизата, изработваща  ендорфини, а именно те са причина човек да се чувства щастлив  удовлетворен. Такъв ефект се наблюдава около 1 час след бягането със средно темпо.
Няма какво да се чудите, намерете време и място да бягате поне 2-3 пъти в седмицата. Никой не ви гони, никой не иска от вас спортни постижения, можете да редувате бягането с интензивно ходене, а защо не и с кратки почивки. Важното е да осъзнаете ползата от бягането за целия организъм. Посочихме 8 причини, но със сигурност има и други. Например можете да осъществите контакти с хора, които също бягат за здраве, тоест да създадете нови приятелства и  т.н.
Ако целта е да отслабнете, тогава трябва по-обстойно да се запознаете с някои правила, касаещи кардио тренировката.


бягай , ама...

Верно бягането е голяма работа ама беше то едно време. сега уж ида на мач , пъкела ме виж какво правя