Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Без чувство за вина, че сте нарушили диетата си

Джулиан Хаерс
Чувството за вина заради изядената храна може да навреди на хора дори с отлично изградена физика и да доведе до натрупване на излишни сантиметри в талията, твърди Джулиан Хаерс в статия, публикуване в изданието  bodybuilding.com. Самият той споделя своя опит и съветва как да се преодолее подобно състояние.

По едно време бях попаднал в плен на различни „идеални” финес-размишления, шампионски клишета от рода на „Яжте леко, тренирайте упорито”, „Убедете се, че последният прием на храна не е по-късно от 30 минути преди тренировката” и др. Стремежът ми към съвършенство контролираше мислите, емоциите и действията ми. Всичко, което правех, отговаряше на моите интереси, включени в плана за достигане на спортните цели, или в крайна сметка, поне аз така си мислех.
Никакъв социален живот! Бях изцяло погълнат от идеята да изградя 6-те плочки на корема. Само една грешка можеше да унищожи труда ми за целия ден и да ме принуди да изпитвам чувство за вина. С течение на времето чувството за вина, породено заради изконсумираната храна, започна да поставя под контрол живота ми. Когато по някаква причина не можех да контролирам какво точно ям в съответния прием храна, аз започвах да се чудя какво да избера, наказвах се емоционално, че съм отстъпил пред слабостта си.
И това е ужасно, независимо какво съм си мислел тогава. Превърнах се в стресиран отшелник с ниска самооценка.
Най-накрая разбрах, че нещо трябва да се промени. Загубих немалко време да се избавя от този проблем: и от този тип мисли, и от чувството за вина, но когато накрая се справих, усетих, че пак мога да се радвам на живота с приятелите си и с любимите си хора.
Ако и вие изпаднете в подобно положение, трябва да знаете, че има решение. Когато чувството за вина започна да изпълва съзнанието ми, използвах четири метода, за да си върна контрола. Можете да използвате съветите ми.

1. Признайте грешките си по отношение на храненето си и продължавайте напред.
В повечето случай хората, които таят чувство за вина, започват да прилагат какви ли не  планове. В началото стриктно следят калориите, чертаят и следват специални стратегии, но в един момент всичко това пропада. На тях им се струва, че са унищожили постигнатото само защото не са следвали една вечер плана си.
Всичко всъщност е нормално. Животът продължава. Едно нарушение в диетата не означава, че сте загубили играта. Миналото не можете да промените и не трябва да ставате раздразнителни, защото чувството за вина, което първо се явява мимолетно, постепенно ще стане постоянно. Осъзнайте, че сте направили грешка и продължавайте нататък с правилните тренировки и правилното хранене.

2. Осъзнайте и признайте, че перфекционизмът е нереалистичен.
Никой не е идеален. От професионалистите в областта на фитнеса до манекените, всички понякога допускат грешки и нарушават добре планираните си програми. Ако някой твърди обратното, той не е достатъчно честен. Идеята за идеалната диета без никакви нарушения съответства на реалността, колкото идеята да уловите еднорог. Всички грешат, нали това ни прави хора! В живота трябва да получаваме удоволствия, а не само да бъдем роби на една диета. Бъдете добри към себе си, научете се да си прощавате. Така ще бъдете добри и към другите и няма да ви остане място за вина.

3. Трезво преценете ситуацията.
Често попадаме в капана на това, че сме направили грешка и драматизираме ситуацията. В такъв случай е редно да се запитаме дали си струва да хабим толкова енергия, когато в света стават толкова много събития. И как изглежда нашата грешка на фона на ставащото по света. Ситуацията, която сами сме си създали в нашето съзнание може да се разреши много лесно, докато някои житейски проблеми са далече по-сложни. Помислете дали едно парче торта или чаша бира са способни да унищожат това, което сте градили дълго и последователно. Едва ли! Ако вие постоянно се придържате към здравословни навици в храненето, някоя грешка от време на време едва ли ще ви погуби. Старайте се 85-90% от консумираните от вас продукти да са правилни и това е достатъчно.

4. Прощавате ли си този „грях” или не – в това е въпросът. Отговорете бързо.
Ако решите по време на диета да си позволите нещо, най-добре е веднага след това да продължите по плана си и да не се замисляте много-много. Съзнанието ви не бива да се занимава с нарушението целия ден. Здравословното хранене е това, което удовлетворява вашите вкусове, поддържа физическото ви състояние, позволява ви да се наслаждавате на живота. Помнете, че за да сте здрави, трябва да намерите баланса между това, което правите, и това, което ядете.
Рискувам да прозвучи банално, но животът е твърде кратък, за да се въртим в кръг, изгаряйки от срам и съжаление, че сме изяли нещо. Простете на себе си и давайте нататък. Не е възможно да вървите напред, ако сте се забили в миналото. Тези негативни емоции не струват нито времето, нито енергията, нито щастието ви.