Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Банани

Есен е и е време да си спомним колко полезни са бананите за всеки, който иска да е е нергиче и здрав.
Само 2 банана могат да ви дадат енергия за 90 минути интензивна работа. Така че, ако се чувствате изморени, а не е дошло време за почивка – пробвайте.
Бананите съдържат триптофан, който се преобразува в серотонин. Не забравяйте това, когато сте подтиснати. По същество бананите ще ви помогнат срещу депресията, която е често явление през студените сезони.
Голям плюс на тези плодове е наличието на витамин В6, който регулира нивата на глюкозата в кръвта. Този витамин е мощно средство за преодоляване на стреса, а той често съпътства съвременния човек.
Наличието на калий в бананите е полезно за всеки, който има високо кръвно. Плодовете са вкусно средство за опазване на сърдечното здраве. Калият помага да запазим и способността си за съсредоточаване при повишена възбудимост.
В бананите има много фибри, а това регулира храносмилането. Вместо със слабителни медикаменти, пробвайте да си помогнете с банани при необходимост.
Има и други ползи от бананите, макар че ще е добре да не ви се налага да се възползвате от тях – бананите помагат и срещу махмурлук. А ако ви нападнат комари, натрийте ухапаните места с обелките от банан и бързо ще почувствате облекчение.

И за да ви е по-лесно да се ориентирате какво количество банани можете да си позволите, пресметнете: в 100 грама чиста маса за ядене се съдържат приблизително 95 калории; белтъчини – 1,1 грама; мазнини – 0,3 г; въглехидрати – 21 г; диетични фибри – 2 грама. Минерали: натрий -1 мг; калий – 385 мг; калций – 8 мг; фосфор – 22 мг; магнезий – 30 мг.