Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Аюрведически маслен масаж

В статията „Гаршан масаж” вече казахме, че е добре той да предхожда масления масаж. Много правилно би било да се спазва тази последователност.
Аюрведическият маслен масаж (абхиянга) помага за укрепване и баланс на цялото тяло, подобрява циркулацията, ободрява духа и подмладява кожата.
1. Купете студено рафинирано сусамово масло и го пречистете преди употреба. Подгрейте маслото приблизително до температурата на кипене на водата (100°С). За да разберете дали се е нагряло достатъчно, в началото добавете капка вода. Когато водата започне да цвърчи и пука, дръпнете маслото от огъня. Трябва да го наблюдавате, докато се нагрява (маслата са леснозапалими). Когато се раздвижи и започне да циркулира в съдината, отдръпнете го от огъня. Оставете го да се оглади и го налейте в бутилка.
Преди употреба маслото трябва да се подгрява. Това е най-добре да правите, като поставяте шишето в (или под струя) гореша вода.
2. Масажирайте цялото тяло с длан, а не с пръсти. Прилагайте кръгообразни движения по кръглите области (стави, глава) и прави движения по правите части (врат, продълговати кости). Прилагайте умерен натиск върху по-голямата част от тялото и лек натиск върху коремната област и сърцето.
3. Започнете от главата. Сипете малко масло на ръцете си и го втрийте енергично в скалпа. Използвайте дланта и правете движения сякаш се миете с шампоан. Отделете за главата повече време, отколкото за другите части на тялото.
4. Преминете към лицето и ушните миди, като не забравяте да сипвате по малко масло, когато преминавате от една част на друга. Тази област масажирайте по- нежно.
5. Масажирайте предната и задната част на шията и горната част на гърба. В този момент намажете и останалата част от тялото с тънък пласт масло, за да му дадете време да попие.
6. Масажирайте енергично ръцете, като прилагате кръгообразни движения по раменете и лактите и прави движения напред и назад в областта под и над лакътя.
7. След това масажирайте гръдния кош и стомашната област. Сърцето и корема масажирайте с много леки кръгообразни движения. Можете да започнете с долната дясна част на коремната област и да се придвижвате по посока на часовниковата стрелка към долната лява част, като по този начин масажирате много леко чревната област.
8. Масажирайте гърба и гръбнака. Не се притеснявайте, ако не можете да достигнете някои части на гърба си.
9. Масажирайте енергично краката, като прилагате кръгообразни движения по бедрата горе и встрани, коленете и глезените. По бедрата надолу и прасците прилагайте дълги, прави движения.
10. Накрая, масажирайте сводовете на ходилата. Тази важна част от тялото заслужава повече време и никога не я пропускайте. Масажирайте сводовете на ходилата енергично с длан.
11. След масажа вземете топла вана или душ.