Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Аспирин за жените над 65

Учените от Медицинския център на Университета Утрехт  в Холандия препоръчват на всички жени, преминали възрастта 65 години да приемат редовно аспирин в ниски дози.
Те са провели изследвания с участието на 30000 жени на възраст над 45 години, като дамите били разделени в две групи. Първата група имали задължението да приемат ежедневно 100 мг аспирин, а на втората група се давало плацебо.
В продължение на 10 години учените наблюдавали здравето на включените в изследването жени. За този период са регистрирани 604 случая на сърдечно-съдови заболявания, 168 случая на рак на червата, 1832 други онкологични заболявания, 302 заболявания, свързани с кръвотечение на стомашно-чревния тракт, които налагали хоспитализация.
Прави впечатление обаче, че при групата, приемащи редовно аспирин, сърдечно-съдовите и раковите заболявания е значително по-нисък. Единствено тревожни са резултатите при жените, които имали проблеми със стомашни кръвотечения – там 2/3 от жените приемали аспирин.
Независимо от това лекарите смятат, че ползата от прием на аспирин след 65 годишна възраст  при жените е по-голяма, тъй като аспиринът понижава риска от сърдечни заболявания и рак на дебелото черво.