Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Ангина пекторис (Стенокардия)

Ангина пекторис (стенокардия, гръдна жаба) е заболяване, което се отличава с болка в предната част на гръдния кош, която понякога радиално се разпространява към врата, челюстта и други места по тялото. Съотношението мъже към жени при това заболяване е приблизително 4:1, но е доказано, че след 60-те години се получава изравняване. Естрогените – женските хормони, имат значима роля за по-ниската заболеваемост при жените. Обикновено стенокардията се дължи на лошо кръвообращение в артериите, които захранват сърдечния мускул. Тя е сериозен признак, че трябва да се вземат мерки, за да не последва инфаркт. Както при всички сърдечни и артериални проблеми има няколко важни фактора, които са от решаващо значение: движение, диета и намаляване на стреса.
Ако човек е с наднормено тегло, при наличие на гръдна жаба е крайно наложително да отслабне. Трябва да се изключат животинските мазнини и солта. За идеална се счита така наречената Средиземноморска диета, която се характеризира с много салати от зеленчуци, риба, чесън, червено вино и плодове. Доказано е, че честотата на сърдечните заболявания в средиземноморските страни е с около една трета до една втора по-малка от тази в Северна Европа и Северна Америка.
Важно е да се преустанови тютюнопушенето.
Здравословното хранене и физическата активност са най-важните неща в случай на такова заболяване, но прием на добавки с антиоксиданти оказва значителен предпазващ и оздравителен ефект. Витамините: А, С и Е, минералите: селен, цинк и магнезий; аминокиселината лизин, рибено масло и лецитин са незаменими помощници
Билката дяволска уста и плод от глог също съдействат за лечение на стенокардията.
Благотворно действа и чаят от бял равнец. Запарка:  2 ч. л. от изсушената билка се заливат с 200 мл гореща вода. Приема се 3 пъти дневно.