Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Ако ще отслабвате, помнете тези изводи

След много и продължителни изследвания учените от Торонто са стигнали до извода, че най-голяма полза за хората, които искат да намалят своето тегло, има от  диета с ниско съдържание на въглехидрати. Те са направили анализ на 50 клинични изследвания, за да могат да направят най-точните изводи за въздействието на различните диети. На практика са анализирани 11 диети – на Аткинс, Орниш, Розмари конли и др.  Изследователите са установили, че всичките анализирани диети имат някаква степен на ефективност, но и съществени различия.
Обхванати са 7300 човека чрез анкети, наблюдения и клинични експерименти.
Категоричен е изводът, че най-ефективна е нисковъглехидратна диета с малки количества мазнини. Именно при използването на такъв тип диета на участниците в определен експеримент се отдало да намалят теглото си с 8,5 килограма в рамките на 6 месеца. За същия период от време хората, които прилагали диета само с минимално съдържание на мазнини, намалили телесната си маса с 7 килограма, а тези които не отчитали количествата на белтъчините, въглехидратите и мазнините, успели да отслабнат с 5,5 килограма при спазване на същата физическа натовареност.
По отношение на физическата активност учените са единодушни, че тя подпомага отслабването, но на първо място трябва да се постави правилното хранене.