Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Аеробика

Горете калории като олимпийците в Сочи

Ако се чудите кои зимни спортове ви помагат да изгорите най-много калории, можете да се ориентирате с помощта на Сборника с физически дейности, който съдържа списък за изгаряните калории чрез зимните спортове, включени в Олимпиадата в Сочи. Сайтът livescience.com предоставя интересна информация за връзката между зимните спортове на Олимпиадата в Сочи и изгарянето на калории.
Данните са дадени за 100-килограмов атлет, който упражнява 10 минути дадения спорт.
На първо място е спринт ски бягането. Спортист с тегло 100 килограма ще гори 262,5 калории, ако бяга 10 минути с темпо 13 километра в час.
Не са за подценяване и фигурното пързаляне – 245 калории за 10 минути; кънки бягането – 230 кал.

Световен ден на ходенето

За 21-ви път в България ще се проведе Световен ден на ходенето (WORLD DAY OF WALKING), който е организиран от Българската асоциация "Спорт за всички" (БАСВ). Празникът на ходенето е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население БУЛФАР’2016 и се провежда под патронажа на Министерството на младежта и спорта и министър Мариана Георгиева.
За първи път Световният ден на ходенето е организиран през 1991 год. Иницииран е от Световната асоциация "Спорт за всички" TAFISA.
В повечето общини у нас вече са набелязани маршрути и на 19. 10. 2013 г. любителите на ходенето могат да се включат в празника.

Отслабване с 30-минутна тренировка

Много от хората, които се стремят да отслабнат, се оправдават с липса на време за занимания със спорт. Те разчитат единствено на диета, но отдавна е ясно, че правилно избраните тренировки са безкрайно нужни, дори само за да сме здрави.
Учените от Копенхагенския университет са категорични, че тренировки в рамките на 30 минути на ден са по-ефективни от 60-минутните. Те са провели експеримент, който показва следните резултати: знимаващи се с гребане, бягане, велосипеден спорт в продължение на 3 месеца по 30 минути ежедневно свалили средно 3,2 килограма от теглото си. За същия период и при същата диета, тези, които тренирали същите спортове, свалили средно 2,4 килограма, тоест с 800 грама по-малко.
Учените отбелязват в публикацията си и друг факт. Занимаващите се по 30 минути изгаряли на една тренировка повече калории от това, което било планирано. При втората група (1 час) не се забелязвал подобен ефект, те покривали точно разчетите.

Изводът: намерете 30 минути за себе си! 

 

Отслабване с Тейлър Суифт

Популярната певица Тейлър Алисън Суифт (Taylor Swif) е родена на  13.12.1989 г. в Пенсилвания, САЩ. При ръст 1.80  см тя тежи 55 - 54 кг.
И обърнете внимание, без да спазва каквито и да било диети! Сама споделя, че обича да си хапва вкусни неща и с удоволствие прави това. Не й се налага да се бори за корекции в теглото си. Ако си мислите, че всичко е дар от природата, лъжете се.
В интервю за списание „ Look” Тейлър споделя, че дължи идеалната си фигура на бягането. 
Не е стигнала случайно до решението да не пази диети. И през това е минала, но скоро е проумяла, че изпада в комично положение – не издържа диетите. И така – решава, че друг е пътят да се поддържа фигурата. Аеробните тренировки според нея са напълно достатъчни при един разумен начин на хранене.

Кардио за отслабване – без грешки

Кардио тренировката за отслабване с право се смята от мнозина за най-ефективния метод, чрез който може да се намали теглото. Това е така, защото чрез кардио могат да се изразходват излишните калории, да се създаде енергиен дефицит, да се укрепи сърдечно-съдовата система, да се осигури бодрост и жизненост на целия организъм.
Има случай обаче, когато кардио тренировките не дават желания резултат. Причините най-често се коренят в грешки, които допускат трениращите.
Дали ще предпочетете интензивно ходене или бягане (на пътека включително), вие разчитате на собствените си сили. И за да се избавят от омразните килограми, начинаещите започват първо с бягане, като при това не умеят да дозират натоварването. Резултатът обикновено е плачевен – уморени от бягането, те неосъзнато се опитват да компенсират загубата – или преяждат, или уж спазвайки диета, си позволяват да увеличат малко порциите, а понякога похапват повече плодове, мислейки си, че те са позволени в неограничени количества. Процесът на отслабване се забавя. Понякога се стига и до смешния извод „Няма полза от кардио тренировки.”

Подобряване на метаболизма

Опитайте се да правите няколко пъти през седмицата упражнения, за да подобрите своя метаболизъм. Сами ще се убедите колко полезно е това за организма. От друга страна ще свалите килограми, без да преминавате към някакви безмилостни, а и не толкова безобидни за здравето ви диети.
Пролетта наближава и сега е времето, ако сте натрупали 2-3 наднормени килограма, да ги изчистите без особени усилия.
Преди да закусите, направете едно от следните упражнения.
1. Ако имате велоергометър, въртете педалите 10-15 минути.
2. Разходете се за 10 минути с интензивно темпо.

Бодибар – помощник в отслабването

Ако се чудите какво представлява бодибарът, най-лесното обяснение е да го наречем гимнастическа палка. Е, не съвсем, но това е прилично обяснение за неспециалисти.
А ако искаме по-подробни сведения, трябва да кажем, че първият бодибар се е появил през 1987 година и бил с дължина 1,2 м. По същество това е уред, предназначен за силови тренировки като част от аеробиката. Представлява метална пръчка, която може да има различна тежест. В днешно време размерите са от 90 до 120 см, а теглото може да е различно.
Много дами смятат, че уредът е по-удобен от дъмбелите, но това все пак е въпрос на избор.
Дължината трябва да се избира според индивидуалния ръст, а тежестта по следните критерии:
За начинаещи без никаква подготовка – 1,5-3 кг
Трениращи на средно ниво 4,5-6 кг

Отслабване в краката

Всяка жена си мечтае за стройни крака, но опитите за постигане на тази цел много често завършват с разочарование. Причината за провал най-често е в неправилния подход. Обикновено се търси „вълшебна” диета или система от упражнения, способни да изваят женските крака, а не се мисли за изходните данни. И медикаментите няма да помогнат, ако не се помисли по един важен въпрос – от какъв тип са краката, които трябва да се променят.
Те могат да бъдат с развити мускули на бедрата и прасците и да има малко количество мазнини, а може и да няма такава.
В такъв случай не гладувайте, не минавайте на строги диети. Най-много да си навлечете разстройство в хранителното поведение и да загубите мускулен тонус. Не пропускайте в дните за тренировка да приемате белтъчини. Нужни са ви малки порции протеини, за да поддържат метаболизма ви и тонуса на мускулите. Ако се храните само със зеленчуци, обемът няма да спадне, но вероятно ще се появи целулит. Мускулестите крака са нещо хубаво, но да ги „изваете” с глад или диета с краставици, например, няма да успеете.
Ако вече сте си помислили, че трябва да се предадете, не е така.
Необходимо ви е правилна диета, като следите не само за количество белтъчини, а и за количеството на простите въглехидрати.


Ето едно примерно меню:

Роля на аеробните тренировки за здравето

Учени от клиниката Майо след задълбочени проучвания са стигнали до извода, че аеробните упражнения помагат за съхраняване на умствените способности и могат да изиграят важна роля в терапията против слабоумие.
Като всяка физическа активност аеробните упражнения повишават честотата на сърдечните съкращения и потребността на организма от кислород. Става дума не само за бягането, а и за всички видове дейност, които се извършват в аеробен режим: ходене, ринене на сняг, събиране на листа в двора. Според д-р Ерик Алског, когато човек извършва дадена домакинска дейност, свързана с по-интензивно натоварване, организмът може да бъде приведен в аеробен режим. Изследователите са проучили над 1600 научни разработки, 130 от които непосредствено са свързани с влиянието на физическата активност върху развитието на слабоумие. Резултатите показват, че аеробните упражнения имат много сериозно влияние както върху развитието на слабоумието, така и върху когнитивните разстройства. А изследвания върху животни показват подобрение на мозъчната дейност и увеличаване на количествата връзки между мозъчните клетки.

Кардио тренировки – лятно отслабване (2 част )

Виж: Първа част
1. Каране на колело (20 км в час)
Този вид спорт не е много тежка аеробна тренировка, ако се кара по равно, но пък е много полезен. Ако се избере хълмиста местност, нещата се променят в зависимост от терена. Най-добре е да се избере терен, при който ще има редуване: равно, хълмист участък, спускане.
Начинаещите трябва да започнат с тренировка от 25-30 минути, а подготвените е нужно да карат велосипеда поне 60 минути.

Syndicate content